Вземете си добър треньор

Историята.

Имало един спортист,  недоволен от играта си. Той наемал личен треньор, не защото треньорът му е по-добър играч, който ще го научи на нещо ново или хитро, а защото треньорът може да се дистанцира от спортиста и да гледа на него обективно.

Когато наблюдавал изпълнението на спортиста забелязал нещо, което недостигало.

– Искаш ли да поработим върху това? – попитал треньора.

– Съгласен съм. – отвърнал спортиста.

Без да скрива нищо, а понякога дори безжалостно казвал нещата такива, каквито са треньора описвал състоянието на спортиста. На спортиста не му харесвало това, което той вижда, но след разговора с него винаги се чувствал по-силен.

Тренировките били толкова разтърсващи, че приличали на един инцидент за който ще ви разкажа сега.


Примерът.

Младо момче си наранило коляното по време на футболен мач. Подуло се и целят крак се схванал. Когато седнало на пейката с опънат напред крак, един лекар, чийто син играел в същия отбор коленичил до него.

– Хайде сега да си свиеш крака – казал лекаря, като държал внимателно подутото коляно.

-Не мога – казало момчето.

– Не можеш ли? – погледнал го той. – Защо?

– Защото опитах, но наистина много ме боли.

Лекарят го погледнал за секунда и после казал простичко:

– Тогава направи така, че да те заболи.

При този отговор момчето се стреснало. Да направи така, че да го заболи? Умишлено? Но после, без да каже нищо повече, бавно свило крака си. Усетило невероятна болка, но това нямало значение. Било като хипнотизирано от категоричността на лекаря.

Лекаря масажирал известно време коляното с пръстите на ръцете си  и успокоително кимнал. Трябвало да направят рентгенова снимка и обичайният преглед, но за момента нямало нищо сериозно.

Това което обаче било най-важно в случая, е че цялото детство на момчето се характеризирало със стремежа да избягва всякакви болки и неудобства, а сега изведнъж разбрало, че ако се наложи, може да си причини болка – и то без да му мигне окото. Вероятно не било страхливеца, който винаги смятало, че е. Изглежда в него имало толкова смелост, колкото и във всеки друг. Било само нужда да поиска да я прояви.


Поуката.

Този инцидент е пример за това, за начина по който треньора действал. Той изисквал от спортиста да проявява качества, които дори неподозирал, че притежава.

Това е пример и за теб, който четеш в момента тези редове. Веднъж приел да бъдеш обучаван, ти ще срещнеш и извлечеш удовлетворение от същите предизвикателства,  с които трябва да се справят големите актьори и спортисти от цял свят. Когато това стане, ти няма да си по-слаб – напротив. Ще станеш по-силен и ще поемеш отговорността да промениш себе си.

Най-добрите треньори ни учат как да изучаваме себе си. Иска се смелост, за да пожелаеш да се обучиш, но наградата си, която получаваш в замяна е много по-значима. Най-хубавите моменти идват тогава – когато започнеш да правиш неща, от които преди това си  се страхувал.

Може би в един момент ще си кажеш:

– Не мога да направя това и това. Не знам дали ще се справя.

Тогава не бъди себе си – не бъди този, който няма да се справи. Щом неможеш, нека някой друг да го направи.  Превърни се в някой, който може да го направи. Бъди Меси, бъди Роналдо, бъди Джокович, който и да е – без значение, просто го направи!

Следният текст на френският философ Гийом Аполинер илюстрира много подходящо тази идея:

Стъпете на ръба!  – каза той.

Страхуваме се. – отговориха те.

Стъпете на ръба – повтори той.

Те стъпиха.

Той ги бутна.

И те полетяха.

Изборът на подходящ треньор е от изключителна важност за развитието ти. Това ще те води до по-голяма мотивация и растеж.

IMG_4110 filter

 

Коментари

Коментари