Какво е психическата издръжливост в спорта?

Какво е психическата издръжливост в спорта? Как може тя да ви помогне?

 

Психическата издръжливост е способността да се справяте с предизвикателствата, имайки висока увереност, способността да се фокусирате и да останете в състояние на концентрация и справяне с конкуренцията.

 

Психическата издръжливост дава на спортиста способността да се представи на най-високия си потенциал при най-стресови условия или важни състезания.

 

За съжаление много спортисти да имат опит, подобни на този спортист…

 

„Аз съм се състезавал в няколко спорта, когато бях млад. Доста бях атлетичен и имах страхотни постижения на тренировки, но бях изключително нервен преди мач…

 

Особено много, когато  бе средата на играта, както и при елиминации в турнири. Иска ми се да имах повече психическата издръжливост, но нямам идея как да се случи това. „

 

Психическата издръжливост ви помага да изпълнявате последователно чрез подобряване на фокуса, увереността и под емоционален контрол представянето си, когато сте под натиск.

 

Психическата издръжливост е способността ви да преодолеете препятствия като грешки, лоши игри, наранявания и други пречки.

 

Психическата издръжливост дава мотивацията за учене, на физическите и умствени умения, необходими за да се конкурирате срещу най-добрите, в най-трудното състезание и да, в крайна сметка, да постигнете целите си.

 

Мисля, че ще ​​се съгласите, че психическата издръжливост е от решаващо значение за всички спортисти …

 

Следващият въпрос е: Как може да се развие или подобри психическата издръжливост?

 

Трябва да се разберат съставките за подобряване на психическата издръжливост.

 

Треньорът на Лудогорец, г-н Георги Дерменджиев използва интересна тактика за повишаване на психическата издръжливост в плейофа за влизане в групите на шампионска лига срещу състава на Червена Звезда – Сърбия.

 

По време на загряваката преди мача накара своя отбор при излизането си да не бяга, а да върви на цяло ходило под бурните освирквания на противниковия отбор.

Така отбора се адаптира към шума по време на мача и резултата за щастие беше положителен.

 

Други стратегии за развитие на психическата издръжливост:

 

  1. Съсредоточете се върху постигането на целите си, и когато нещата не вървят по начина по който сте очаквали. Научете се да продължите напред, към следващото действие.
  2. Бъдете оптимисти, особено по време трудности.
  3. Преодолейте страха от провал, превърнете в навик поемане на рискове. Запомнете, че само този, който стои и гледа не прави грешки, а този който прави грешки е човекът на действието, който прави разликата в мача, в работата и в живота.
  4. В конкуренция, използвайте психически фрази, като самостоятелно си казвайте: „Аз съм най-добрият“, „Нищо не може да ме спре“, и: „Аз ще успея.“ Чували сме тези думи по филмите как американците си ги казват и сме ги смятали за налудничави, но в действителност положителното самовнушение има огромна полза за крайния резултат.

 

Психическата издръжливост не се случва случайно. Трябва да се ангажирате с психическата издръжливост. Тя не може да бъде нещо, което се случва веднъж или два. Вие трябва да се ангажирате с подобряване на психичната си игра всеки ден!

Тя е като мускул, който се тренира.

 

Опитайте този съвет за психическа издръжливост:

 

Определете една цел за психическата издръжливост за всяка практика. Например, може да работите да останете фокусирани и да използвате префокусиране върху различни умения, когато излезе задача.

 

Преди да започнете действие, визуализирайте как  ставате фокусирани в работата, в училище или семейния живот.

Не забравяйте, че психическата издръжливост не става въпрос за действащ проблем от външната страна. Психическата издръжливост е това, което си мислите от вътрешната страна!

Вътрешния човек.

Именно той е разликата във всяко представяне.

 

Ако ви е харесала тази публикация, харесайте я, споделете я, коментирайте я. Така ще ме мотивирате да приготвям и други подобни публикации. Благодаря за вниманието!

Коментари

Коментари