Изграждане на навици

Здравейте, приятели!

Всики от нас мечтае за оформено тяло и т.н. плочки на корема, мечтае за написана книга, или постигането на някакъв резултат.

Това, което правим е, че записваме целта и започваме усърдно да я гоним.

Първия ден правим 100 коремни преси, пишем 2000 думи през първия ден, прекарваме 2 часа изтощителна тренировка в залата за фитнес.

А втория ден сме изтощени и нямаме силата да направим каквото и да било в тази посока.

Масово сме бомбандирани с лозунги като: “Силата е в теб, направи го”, и “Всичко което ни отделя от постигането на нашата цел е волята”, но истината е че волята не е всесилна.

Волята е като батерия със заряд, също като тази на вашият умен телефон. Нуждае се от зареждане за да бъде използваема.

Тоза малък заряд енергия можем да използваме за да формираме навици.

Представям ви едно резюме от книгата Как да изграждаме навици и се надявам тя да е от помощ за да постигнете целите, за които мечтаете.

ИЗГРАЖДАНЕ НА ПРОДУКТИВНИ НАВИЦИ

www.stokoda.com

Twitter:@doburc

 

„Първо изграждаме навиците си, а след това нашите навици изграждат нас“ – Джон Драйдън

ИЗБЕРЕТЕ ЕДНО (И САМО ЕДНО)

 

Ако изградите повече от един навик в даден момент, ще напуснете зоната на изграждане на навици и от „скуката“   ще се фокусирате върху забавни и интересни други неща. Ще преминавате от навик към навик, без изцяло да развиете определен навик. Вместо това, фокусирайте се върху един продуктивен навик, който ще искате след една година, така както и колкото го искате днес. Знаейки, че ще искате навика и след една година, ще ви помогне да забравите за всички други навици.

„Хората не решават бъдещето си, решават навиците си и техните навици решават тяхното бъдеще. ”

– Ф. М. Александър

МАЩАБИРАЙТЕ МИНИМАЛНОТО ДНЕВНО ИЗИСКВАНЕ

 

Мотивацията варира от ден на ден и от час на час. Следователно, разчитайки на мотивация за изпълнението на новият навик е лоша стратегия. За да изпълните последователно навика, мащабирайте желания навик до малко поведение, което изисква малко мотивация за започване.

Пример: Изграждане на навика за писане на 2000 думи нa ден, започва с писане на 50 думи на ден. Колкото по-малко ангажиращ е навикът, толкова по-вероятно е той да се изпълни и да се придържате към него.

 

“Ние не се издигаме до нивото на нашите очаквания, ние падаме до нивото на нашето обучение.”

-Архилокос

 

ЗАПИШЕТЕ ПОВЕДЕНИЕТО

 

Според проучване, записването на “кога” и “къде” ще предприемете действие увеличава шансовете за предприемане на действия с коефициент три. Ето защо, преди да приемете нов навик, напишете следната декларация за поведение и предоставяне на конкретни подробности в секциите в скоби: “Всеки ден, в / след [ВРЕМЕили СЪЩЕСТВУВАЩ НАВИК], ще отида в [МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ] и ще стартирам [ИНСТАЛАЦИЯ НА НАВИКА].”

 

Всяка сутрин в 8 часа седя при пишещата си машина, в случай че нещо се случи.

– Фланери О’Конър

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ 2 ПОРЕДНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ

 

Неспазването на ежедневните навици един ден намалява шансовете за запазване на този навик с 5%. Неуспешното изпълнение на един навик 2 дни подред, намалява шансовете за запазване на този навик с 55%! Пропуснете ли повече от 2 дни и можете да целунете новия си навик за довиждане. Затова никога не пропускайте да правите минимум дневно изискване за 2 поредни дни. Ако пропуснете един ден, направете изпълнението приоритет за следващия ден.

„Бъдете скучни и подредени в живота си, за да бъдете насилствени и оригинални във вашия работа “

– Гюстав Флобер

ЗАДАЙТЕ ЗАЛОЗИТЕ

 

Според Stickk.com, хората, които поставят цели с пари, са два пъти по-склонни да достигнат целта им. За да увеличите шансовете си за успешно изграждане на навик, кажете на приятел от какво точно ще се откажете, ако не успеете да изпълните дневното минимално изискване повече от два дни подред (пари, или.изживяване, което очаквате с нетърпение). Сложете го в писмена форма, за да увеличите отчетността си.

“Успехът не е нищо повече от няколко прости дисциплини, практикувани всеки ден.”

– Джим Рон

 

НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ (ВСЕ ОЩЕ)

 

Никога не се доверявайте на навика, докато не го почувствате автоматичен. Според проучвания той се изгражда средно за около 66 дни за да стане новото поведение автоматично. Докато не можеш да изпълниш навик, без да мислиш за него и се чувства странно ако  не го направиш (като да не си миеш зъбите сутрин), поддържайте минималното дневно изискване и избягвайте фокусирането върху други навици.

 

„Не се боя от човека, който веднъж е практикувал 10 000 удара, но се страхувам от човека, който има практикуваха един удар 10 000 пъти.”

– Брус Лий

КОГАТО Е АВТОМАТИЧНО: ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ

Когато един навик се почувства автоматичен, можем да повишим дневното минимално изискване. Четене 1 страница на ден се превръща в 5, след това 10, след това 20 и т.н. Увеличете изискването всяка седмица, докато не ударите целта си.

ИЗГРАЖДАНЕ НА НАВИЦИ

Коментари

Коментари