ХАРАКТЕР?

Здравей,

Преди няколко дни направих допитване в Twitter, относно интереса на хората спрямо характер и навиците. Определено резултата е в полза на характера и в тази публикация ще се опитам да отместя завесата за да можем да видим по-отблизо що е то характер.

FullSizeRender

Бърза справка в Интернет речник http://rechnik.info/%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80 и получаваме следната информация:

ХАРАКТЕР

мн. характери, (два) характера, м.
1. Съвкупност от отличителни черти от психиката на човек, които се проявяват в поведението му. Весел характер. Лош характер. Твърд характер.
2. Прен. Литературен герой, образ. Писателят рисува различни характери.
3. Само ед. Упоритост, последователност, твърда воля. Човек с характер.
4. Само ед. Отличителна черта, особеност, естество. Характер на спортно състезание. Спортът имаше агресивен характер. Какъв характер ще има срещата?

Психологията ни казва, че характера е психично свойство, такова психично явление, породено от постоянно проявяващи се психични състояния като радост, тъга, тревожност, и т.н.

Истината е, че всяко действие влияе на характера. Всяко действие в живота, колкото и малко да е, оказва своето влияние за формирането на характера.

Как образно да си представим характера. Ако можем да кажем, че характера са плодовете от нашите действия и мисли, то умът е градината, където те растат и узряват.

Характерът е като сграда, която ден след ден се издига, макар собственикът да не съзнава това.

Умствените и моралните сили не представляват характер, те са таланти, които трябва да култивираме и които, ако бъдат разумно развивани, ще създадат правилен характер. Човекът може да притежава скъпоценно семе, но това семе не е овощна градина. Умът е градината; характерът са плодовете.

За тези с интерес към навиците ще дам успокоение, че именно те са тухлите, с които строим сградата на нашия характер и специално за тях ще има отделна статия за навиците и тяхното формиране. Заедно ще можем да открием колко могъщ инструмент са за лична и професионална производителност.

Очи, отправени постоянно към целта.

Ако си представим, че сме спортисти и се стремим към победата, какви особености би имал идеалният характер?

  1. На първо място това ще бъде установен характер – на спортиста не му е присъщо неопределено поведение, свойствено за хора с неустановен характер.
  2. Убедителен характер – проявяващ се в трайно изградените връзки между личностни качества и поведението му. Рядко се срещат спортисти с неубедителен характер, на които е присъщо декларативно съзнание и лековато поведение;
  3. Силен характер, развиващ се в пълната мобилизация на ум и воля за постигане на резултати. Слабият характер, който стои в основата на капитулантското поведение е почти изключение.
  4. Твърд характер – доколкото неотклонно и настойчиво решава нарастващите по трудност спортни задачи. Колебливият характер е противопоказен за висококласния спортист. Image-1 (2)

Установен, убедителен, силен и твърд характер могат да имат и хора, които са извън сферата на спортната дейност. Можеш да го имаш и ти, стига да вземеш решение да го развиваш, за да можеш да береш плодовете му.

Разбираш ли, това не са материални блага, това са блага, които създаваш в ума си, но имат безценна стойност защото винаги можеш да разчиташ на тях.

Те са като един нескончаем извор за мотивация и вдъхновение.

За съжаление, не можем да изградим нашият характер за едни ден и да кажем готово, имам характер, който ще ми носи радост както на мен, така и на близките ми, колегите, ръководителите и т.н.

Нужно е търпение. Ако бързаш, ще потънеш в отчаяние, ако се взираш във всичките си дефекти, които трябва да бъдат победени.

Добрата новина, е че в теб има сила и нейното име е волята.

Но за волята ще има отделна публикация и то когато й дойде времето. А сега ще имаш възможността да избереш следващата публикация.

Изборът ще бъде между НАВИЦИ и ВОЛЯ. Можеш да гласуваш на профила ми в twitter.com/doburc в рамките на следващите 24 часа, като ще завърши в 17:00 на 05.05.2016г.

Пожелавам ти характер, който да премества планини!

Image-1 (3)

 

 

Коментари

Коментари

Един коментар за “ХАРАКТЕР?

Коментарите са затворени.