Колко е важно дишането ви като спортист?!

СТИВ ЧАНДЛЪР В НЕГОВАТА КНИГА 100 НАЧИНА ДА МОТИВИРАШ СЕБЕ СИ КАЗВА: “ПЛУВАЙТЕ ПОД ВОДА”

Когато Боби фишър се подготвяше за мача си с Борис Спаски за титлата световен шампион по шах?
Той всеки ден плуваше под вода. Използвал е дишането за да обогати кръвта си с кислород.
Фишър знаеше, че шахматните срещи често продължават до късно и предимство има онзи от играчите, чийто мозък е по-добре снабден с кислород.

Ето как, като укрепваше дробовете си, той се изграждаше и като шахматист.

Когато Фишър победи Спаски, мнозина бяха изненадани от неговата удивителна съобразителност и умствена издръжливост, особено в края на дългите партии, когато и двамата играчи би трябвало да са изморени и изтощени. Онова, което поддържаше вниманието на Боби Фишър, не бяха кофеинът или амфетамините, а дишането.

Веднъж генерал Джордж Патьн изнесъл лекция пред своите войници за мощта на мозъка. Той явно е знаел и каква е връзката между дишането и мисленето:

По време на война, както и в мир, човек се нуждае от целия разум, който може да използва – казва Патън. – На никого никога умът не му е бил в повече. А умът идва с кислорода. Кислородьт идва от дробовете, където влиза въздухът, когато дишаме. Кислородът влиза от въздуха в кръвта и тя го пренася до мозъка. Всеки глупак може да удвои обема на дробовете си.

Научих за страстта на Патън да учи войниците да дишат дълбоко от Портър Уилямсън. Бях писал веднъж няколко политически реклами за радиото и телевизията, които привлякоха вниманието на мистър Уилямсън, и един ден той ми се обади и ме покани на обяд. Представи се като авторът на „Принципите на Патън“ и аз приех неговата покана с нетърпение, защото случайно бях прочел тази удивителна книга само, преди няколко седмици. Години наред Уилямсън беше служил в армията като най-доверения юридически съветник на Патън.

Той ми разказа много неща за това какво е да служиш под командването на Патън и какъв наистина вдъхновяващ мотиватор е бил генералът. Повечето думи на Патън в тази книга са възстановени от спомените на Уилямсън за службата му при великия генерал. Уилямсън ми разказа как самият той е загубил крака си поради рак на костта и как на два пъти лекарите погрешно са предричали смъртта му. Той подчерта, че вътрешната му сила често идвала от вдъхновението, получено в дните на службата му при Патън. Уилямсън си припомни:

– Често генерал Патън спираше до бюрото ми и питаше: „Колко време се заседяваш на това бюро? Стани и излез оттук! Двадесет минути след като седнеш на въртящия се стол, мозъкът ти спира да работи. Поддържай тялото си в движение, така че соковете да стигат докъдето трябва. Ще е добре за мозъка! Ако поседиш още малко на този стол, цялата сила на мозъка ти ще отиде в обувките. Не можеш да запазиш съзнанието активно, ако тялото не е.”

Тъкмо този принцип – че акивно съзнание не може да съществува в неактивно тяло – се превърна в тайното оръжие на Боби Фишър, което му позволи да спечели световния шампионат по шах. Кой да предположи, че подводното направи по-добър шахматист? Във всеки случай не и изтощеният и с наднормено тегло шахматен гений Борис Спаски.

Понякога всичко, от което имате нужда, е въздух, който да ви мотивира, докато дишате. Като отидете да потичате или да се разходите, или просто като дишате дълбоко, ще захраните вашия мозък с гориво, което ще му е нужно, за да е свеж и да може да мисли творчески.

Ако искате да се запознаете с дишането, правилното дишане и различни техники за дишане, с които да контролирате поведението си моля да направите запитване!

Коментари

Коментари