Помощ на младите спортисти да преодолеят предчувстваното безпокойство

Младите спортисти често ще кажат, че са толкова разтревожени, че чувстват спазми в стомаха, учестено сърцебиене или изпотяване на ръцете си преди игра или състезание.

Някои деца не могат да се отърсят от това безпокойство с напредването на сезона.

Докато трептенията преди играта са нормални и естествени за спортистите и могат да помогнат на спортистите да се подготвят и да се представят добре, откровената тревожност може да навреди на играта им.

Проблемът: Когато младите спортисти са много тревожни, те не играят интуитивно и свободно. Вместо това те са стегнати, уплашени и се страхуват да поемат рискове.

Нещо повече, предварителното безпокойство, което започва дни преди дадена игра, може да ги накара да се почувстват уморени преди началото на играта.

Високите нива на тревожност преди играт, могат да навредят на съня, храненето и насладата от спорта, в допълнение към подкопаването на играта им.

Спортистите на всяко ниво могат да изпитат този вид тревожност: олимпийски състезатели, професионалисти, колегиални игри, гимназиални и млади спортисти могат да се поддадат на тези чувства.

Стегнатото изпълнение и страха от грешки могат да бъдат голям източник на разочарование за децата, които работят усилено, за да се подобряват. Те могат дори да обмислят прекратяване на участието си в спорта.

Играчът от NFL Pro Брандън Брукс от Philadelphia Eagles описва собствената си тревожност преди мачовете.

„Преди всеки мач съм отпаднал. Не мога да спра да мисля за това, че ще разочаровам отбора си, да разочаровам града, фокусът на вниманието да е върху мен … Изведнъж аз се превръщам в човек, на когото всички разчитат  и аз трябва да направя добро представяне всеки път. В тази игра разликата в таланта е толкова малка, че ако се оставиш да мислиш така, това ще те изяде. ”

Някои спортисти, като Брукс, търсят помощ от треньорите по умствена игра, за да преодолеят това предизвикателство. Треньорите за умствена игра се фокусират върху начините за контрол на тревожността и за състезание с  увереност, която да даде положителни резултати.

Брукс потърсил помощ  заради тревожността си преди състезание. През 2018 г. Брукс заявил, че преодоляването на тревожността му е най-голямата победа през този сезон.

„Но най-много се гордея с това, че изиграх всичките 16 мача, без да изпитвам безпокойство, без да пропусна игра. Това беше най-голямата ми цел. По-уверен съм в себе си, отколкото някога съм бил. По-сигурен съм от всякога “ , казва той.

Подобно на Брукс, младите спортисти могат да преодолеят тревожността, подобрявайки умствената си игра …

На първо място, спортистите могат да използват рутинни игри, за да се чувстват психически подготвени. Те могат да разработят съчетания, които им помагат да се съсредоточат върху задачите, които трябва да изпълняват в своята позиция.

За тревожните спортисти те могат да използват упражнения за релаксация като дълбоко дишане, стягане и отпускане на мускулите си, слушане на музика със слушалки за намаляване на шума и концентрация или да правят успокояваща визуализация.

Те трябва да избягват да мислят за последствията като резултат за победа или загуба, да не се притесняват от това да не разочароват другите. Имайте предвид, че страхът от неуспех често е виновник за спортистите, които се тревожат по време на състезанието.

Много тревожни спортисти се притесняват от грешки. Те се притесняват какво ще мислят другите за представянето им. Не искат например да разочароват съотборниците, треньора си или родителите  си.

Ако вашите млади спортисти се притесняват какво мислят другите, дайте тези им тези съвети:

  1. Фокусирай се върху процеса, а не върху резултата: остани в момента.

 

  1. Спри да се опитваш да зарадваш всички с представянето си.

 

  1. Играй за себе си, не за да спечелиш уважението на другите за играта, която правиш (или да не разочароваш другите).

 

Моля, ако статията Ви е харесала и я намирате за полезна да я споделите и с други родители!

Коментари

Коментари