21 начина да реализираш себе си

21 ЕФИКАСНИ НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПРОТАКАНЕТО И ДА ВЪРШИТЕ НЕЩАТА ПО-БЪРЗО

 

/из книгата на Брайън Трейси – Изяж Жабата/

 

Книгата на Брайън Трейси – Изяж Жабата е една от ключовите книги които допринесоха за моето професионално и житейско развитие. В нея намерих основни концепции за подреждане и систематизиране на задачи и проекти.

Днес ви представям обобщението на тези 21 начина по които може да направите ваша лична революция и да видите Звездите по-близо от когато и да било.


 

 1. Решете точно какво искате. Яснотата е от първостепенно значение. Преди да започнете, запишете целите и задачите си.
 2. Планирайте предварително всеки ден. Мислете върху лист хартия. Всяка минута планиране ви спестява от пет до десет минути изпълнение.
 3. Прилагайте къ всичко правилото 80/20: То гласи, че 80% от резултатите ви се дължат на 20% от дейността ви. Винаги съсредоточавайте усилията си върху първостепенните 20%.
 4. Мислете за последствията. Вашите най-важни задачи и приоритети са онези, които могат да имат най-сериозни последствия (позитивни или негативни) върху живота и работата ви. Съсредоточавайте се главно върху тях.
 5. Прилагайте азбучния метод. Преди да започнете работа по списъка си с ангажименти, отделете известно време да ги подредите според значимостта им, така ще сте сигурни, че работите по най-важните от тях.
 6. Фокусирайте се върху ключовите си дейности. Идентифицирайте онези резултати, които категорично трябва да постигнете, за да свършите добре работата си.
 7. Съобразявайте се със закона за полезното действие. Никога няма да имате време да свършите всичко, но винаги то ще е достатъчно за най-важните неща. Кои са те?!
 8. Прогответе се изцяло преди да започнете. Преди да започнете каквато и да е работа, направете така, че всичко необходимо за нея да ви е под ръка. Съберете всички книжа, информация и всякакви работни материали, така че след като стартирате, да не се налага да спирате за каквото и да било.
 9. Ъпрейдвайте основните си умения. Колкото повече опит и знания добивате по отношение на ключовите си задължения, толкова по-своевременно ги започвате и по-бързо ги приключвате.
 10. Осигурете подем на специфичните си таланти. Определете точно в какво сте най-добри или в какво бихте могли да бъдете и се отдайте с цулото си сърце именно на това.
 11. Идентифицирайте главните си пречки. Определете спънките, били те външни или вътрешни, отразяващи се върху работат ви, и съсредоточете услията си върху отстраняването им.
 12. Стъпка по стъпка. Можете да изпълните и най-обемната и комплексна задача, ако подходите по нея разделяйки я на малки части.
 13. Упражнете натиск върху себе си. Представете си, че ви се налага да напуснете града за едни месец още утре и затова бързо трябва да урудите най-важните си ангажименти.
 14. Развийте потенциала си. Идентифицирайте периодите, през които се чувствате в най-добра физическа и психическа форма, и ги посветете на най-належащите си задачи. Осигурявайте си достатъчно почивка, за да можете да работите пълноценно.
 15. Бъдете активни и мотивирани. Търсете положителното във всяка ситуация. Фокусирайте вниманието си повече върху решението на един проблем, отколкото върху самия проблем. Винаги бъдете оптимисти и конструктивни.
 16. Практикувайте креативна избирателност. Тъй като не сте в състояние да извършите цялата налична работа, трябва да се научите да отсявате несъществените неща, така че да имате достатъчно време да се захванете със съществентите.
 17. Започвайте с най-трудното. Вземете твърдо решение винаги да започвате деня с най-съществените си дейности и дане се разсейвате с нищо друго, докато не приключите с тях.
 18. Разбивайте на части задачите си. Разбивайте големите си и комплексни проекти на фрагменти и после работете по всеки фрагмент поотделно, като този принцип малко се повтаря, но може би има защо.
 19. Разделяйте времето на големи блокове. Организирайте работните си дни на големи блокове, в които да се концентрирате върху най-значимите си задължения.
 20. Развийте чувство за спешност. Създайте си навика да приключвате бързо ключовите си задачи. Спечелете си репутацията на човек, който върши работата си бързо и качествено.
 21. Похдождайте към всяка задача обособено. Поставете си ясни приоритети, започнете веднага с най-съществения ангажимент и работете, докато не го приключите на 100%. Именно това е ключът към качественото изпълнение и максималната лична ефективност.

 

Взамайки решение да прилагате и 20% от тези принципи вашият бъдещ успех ще бъде безграничен. Можете редовно да си ги припомняте докато не станат ваша втора природа, да се вкоренят трайно в мисленето и действията ви.

Коментари

Коментари