Три техники за по-добро спортно представяне

Здравейте приятели,

В българският спорт има осезаема нужда от промяна и тя не е свързана толкова с физическата подготовка, а по-скоро с менталната… психическата подготовка.

Това ясно се видя от вчерашният мач на националите ни по футбол.

Моето мнение е, че не сме толкова слаби и безпомощни като умения и физика, а по-скоро ни липсва психическата устойчивост.

Именно това е една от моите роли като треньор по спортна психология да помагам на българските спортисти да изградят умения за саморегулация. Да успяват да се справят с непрежението, как да бъдат уверени и хладнокръвни, как да се справят с грешките и да имат нужната концетрация и фокус за да си свършат работата на спортното игрище.

 

С това видео искам да ви запозная с три техники, които да ви помогнат в психическата подготовка и представяне по време на състезания.

 

Първата е: РАМКИРАНЕ НА МИСЛИТЕ

В спорта едно от най-сигурните неща е момента на допускане на грешка. Каква е нашата реакция тогава. „Ухххх, как можах да допусна тази елементарна грешка“, или пък „как можах да пропусна тази възможност за гол“. Има много примери за това.

Истината е, че нямаме контрол върху това как ще се почувстваме след допусната грешка.

Това обаче върху което имаме контрол е какво да мислим и какво да правим.

Вместо да се вайкате за допусната грешка може да си зададете въпроса : „как мога да реша този проблем“, „какво мога да направя по-добре, за да не допусна същата грешка“  в рамките на няколко секунди и продължете напред с увереност.

Втората техника с която искам да ви запозная е: Остани в настоящето. Остани в момента.

Отново се връщаме на примера с допуснатата грешка, и как тях ни влияе на следващото представяне. Бъдете възможно най-позитивни. Възможно най-бързо  забравете за грешката и  я оставете в миналото, за да не окаже влияние на следващото ви изпълнение и да не загубите от увереността си.

Реакцията след грешката е ключ към психическата издръжливост.

Третата техника е : Правете нещата просто.

Ще ви представя метафората с компютъра. Когато отворим множество програми, процесорът ни се затормозява и понякога е необходимо да рестартираме за да продължим работата си.

Същото е когато има много неща, за които да мислим докато се представяме.

Избрете две или три неща, свързани с изпълнението ви. Може да е стратегия или работа с краката, избор на пас или изстрел или друго нещо което да е от полза за представянето ви.

Когато мислите за много неща не можете да се представите по най-добрият начин.

Надявам се, това видео да ви е било от помощ.

Ако имате въпроси, някакви предизвикателства, които ви тормозят можете да ми пишете или да ми се обадите за да мога да ви помогна.

Успешен ден!

Коментари

Коментари