Технология на гола и “вратарските грешки”

Всеки от нас е допускал гол при вратарска грешка .

Имали сме обяснение ,което почти винаги е оставало неразбрано от треньор, съотборници, публика, медии.

Допуснатите голове и грешки се преживяват дълго, остават спомен и тежат за винаги!

Довеждали са до много критики и дори до прекратяване на договори на професионални вратари.

Каква всъщност е технологията за да се отбележи гол във футболната игра!

Футболната игра има две основни линии: -да пазиш притежанието на топката -да отнемеш топката от противника Треньора на вратари се намира на 4то място в трен. екип на отбора след ст. треньора, пом. треньора и кондиционния треньор.

Ст. треньора избира тактиката за съответния мач ,която води до притежание на топката, което води до головите ситуации.

До тук вратаря няма никакъв контрол върху играта.

След като нападателя получи головия пас и нанесе головия удар идва времето на Вратаря да се намеси.

От головия удар до гол линията средно са 11-15 метра и време за реакция 40-45стотни за реакция и спасяване.

Правилника на правилата във футбола се промени многократно в полза на нападателите и ограничавайки възможностите за спасяване на вратаря. -забрана за ловене на върната топка -всички промени в правилото за засада -правило за 6 секунди -правило за дузпата и крака на линията -червен картон за игра с ръце извън полето -всеки контакт с нападателя без топка-дузпа -ръка на защитник -дузпа -три точки за победа -приоритет на нападението при равни точки Нападателите имат предимство и при биологичните фактори.

 

Окото чрез зрителния анализатор засича и чрез Акомодацията на окото разпознава обекти.

Окото е устроено еволюционно да следва обекти, когато обекти се движат срещу окото това не е натурално и следва затварянето им като защитна реакция.

При 95 мин игра вратаря участва около 2мин в играта с топката.

Вниманието е основен ресурс и е насочено винаги към енергията(движенията)Трудно се задържа внимание 20-25м ,а от вратаря се изисква 95 мин 100%внимание Размерите на вратата са7,32 дължина на 2,44височина.

Вратата е широка колкото двулентов път и всеки размер на ППС може да мине през нея! Вратата е около 18кв.На гол линията можем да наредим 30топки една до друга между гредите. По височината се хващат 10 топки.

Общо на лицето на вратата се хващат 300 топки ,което дава на нападателя шанс 300\1да вкара и вратаря има вероятност 1\300да спаси топката при разстояние 11-15м и време да разпознае ситуацията и да вземе решение и да реагира с правилното движение и да спаси при в само 40-45стотни на разположение!

Практически вратаря трябва да взима винаги правилни решения по -бързо от търсачката на Гугъл която дава само най-известното ,но не и правилно решение!

В Премиер лигата Варди държи рекорда за отбелязани голове в последователни 11мача ,Ван дер Саар има 14 последователни сухи мрежи!

 

Въпреки всичките ограничения и неравенства все още сме пред нападателите. Поклон и шапки долу пред вратарите и техните треньори за невероятно тежката и неблагодарна работа която извършват всеки ден с любов и желание, колеги поздравявам Ви всички ,че винаги сте една крачка Напред!

Йордан Ангелов

Спортен психолог и треньор на вратари

Коментари

Коментари