Промяна на настройката, когато нещата не тръгнат добре

Почето хора успяват, защото са твърдо решени да успеят.
Понякога хора със средни способности постигат изключителен успех, защото не знаят кога да спрат.
– Джордж Алън (футболен треньор)

Здравейте приятели,

Всеки спортист в някакъв момент се чувства, че не разполагат с „най-доброто“ днес в тренировката или мача.

Познавате ли усещането, когато от началото на срещата или практиката имате затруднения с надъхани да се конкурират опоненти. Вие започвате бавно или с грешки и изглежда не може да получите в потока за играта.

Вие се чувствате изключено от играта и не сте сигурни защо точно. Този опит може би ви звучи познато …

Помислете за момент, когато просто не сте имали „желаното състояние“.

Как реагирахте? Умът ви изпълни ли се с негативизъм? Почувствахте ли се ядосани или разочаровани? Стигнахте ли до заключения като например „Това не е моят ден“, и подадохте ли оставка, отписвайки тази игра като „Просто един лош ден“?

Много спортисти, правят заключението, „Аз не го имам днес,“ премахват „Аз“ от „борбата“ и психически се отказват. Процесът на мислене е: „Тъй като не разполагам с него, няма нищо което мога да направя за него, така че защо дори да се опитвам.“

Когато започнете да мислите по този начин по време на състезание, това се превръща в самоизпълняващо се пророчество ще се превърне в лошо изпълнение.

Не всички спортисти да реагират по този негативен начин …

Психически издръжливите спортисти водят борба, въпреки че те знаят, че тяхната работа няма да бъде от най-добрите им изпълнения.

Да бъдат „извън играта“ не е причина психически здрави спортисти да спрат да се борят.

Напротив, когато психически здрави спортисти чувстват, че не разполагат с усещането, че всичко им се получава, те се борят по-упорито, изкарват неща от по-дълбоко в себе си и се конкурират по-твърдо.

На тазгодишния Уимбълдън, световният номер 59 тенисист Бърнард Томич показа необходимостта за един спортист да бъде психически устойчив, когато има проблем с подреждането на играта им в началото на състезанието.

След недостатъчна първа загуба, 6-4, 6-3, 6-4, срещу 27-я Миша Зверев, Томич говореше, че не може да влезе в потока на играта.

ТОМИЧ: „. За мен, това е един от най-големите турнири в света, които съм направил наистина добре в моята кариера и, да, аз просто не можах да намеря нищо“

Това изявление на Томич подчертава, че липса на психическата издръжливост може да се отрази на нивото на борбата в спорта …

ТОМИЧ:.. „Не бях психически и физически там, с психическото ми състояние да се представям добре и аз не знам защо, но се чувствах малко по-скучно там, за да бъда напълно честен с вас. Знаете, аз се опитах в края и [Зверев] успя да спечели тази, 6-3 или 6-4, но вече беше твърде късно. „

Винаги ще има възходи и падения през цялото състезание. Ако не можете да се борите и да закърпите положението, ще бъдете поразени в играта при първия знак за бедствие.

Така че, когато не разполагаме с него физически, това е точното време, когато трябва да го вземете психически.

Съвети за психическа издръжливост.

За това как да закърпим положението след слабия старт:

Поддържането на борбата жива е най-ценното ви оръжие, когато нещата не се случват.

Способността да работите усилено в играта си до края на състезанието е знак, че можете да си свършите работата, без да сте в най-добрата ви форма.

Потърсете начини за промяна на инерцията, така че да се върнете в състезанието. Може да е при почивката, когато да се рефокусирате, положително отсъждане от съдията или една добра игра за да го обърнете за вас.

Възползвайте се от факта, че ще се борите в пъти по-усърдно и ще бъдете подготвени психически, за да издърпате обратно потока към вас – тогава винаги ще имате някакъв шанс.

Коментари

Коментари