Какво е необходимо за шампионско изпълнение

Разликата между обикновеното изпълнение и върховото представяне започва и завършва с вашето състояние на ума… Нагласата за победа ще ви помогне да се представите по върховен начин играта си и ще ви даде възможност да успеете, когато искате да успеете най-много.

Мисленето като шампион ще ви позволи да се изправите и да се откроите във всяка конкурентна среда, било то на работното място или в спорта. Ако развиете следните четири нагласи на шампиона преди следващото ви представяне, ще е по-вероятно да се представите най-добре.


 

ДОВЕРИЕ

Шампионите влизат във всяко състезание, вярвайки, че успехът е неизбежен , успехът изглежда като съдба. Но как може някой да развие такава вяра, когато провалът е реална възможност?

Шампионът не се съмнява в способностите си, защото вярва, че е тренирал по-добре от всеки друг. Ключът към непоклатимата увереност е както спринтьора, световен рекордьор на 100-метра Морис Грийн, който казва:

“Тренирай все едно си No 2, но се състезавай така, сякаш си No1.”

Тренирай и се подготвяй така, сякаш си на крачка от победата. Представи си, че си загубил с една точка, с една стотна или с възможно най-малката разлика. Сега работи неуморно, за да се увериш, че това няма да се случи отново. Преди състезание, помисли за силните си страни, които си изграждал по време на тренировките и победата ще изглежда неизбежна.


НАСЛАДА

Насладата се бори със страха от провал и намалява напрежението в тялото. Невъзможно е да се страхуваш и да си благодарен едновременно. Затова шампионите влизат във всяко състезание с благодарност. Един шампион рутинно си мисли, “Аз съм щастлив да съм тук, да се състезавам на най-високо ниво” или  “Аз съм се обучавал толкова усилено за това. Нямам търпение да покажа на света на какво съм способен.”

Джеси Оуенс, легендарната четирикратна златна медалистка от Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., казва: “Намери доброто. Всичко е около теб.”


 

МОНОЛОГ

Ако искаш да изпълниш най-доброто, трябва да изкорениш автоматичните негативни мисли, които саботират  изпълнението ти.

Тези негативни мисли може да срещнеш по време на представяне, например: “Не прецаквай това”, или “Ако отново допусна същата грешка…”. Негативните мисли, които изпитваш по време на изпълнение, навреждат на визията за успех и носят потенциални вреди, което създава напрежение в тялото, и увеличава вероятността от неуспех.

По време на представянето, шампионът си мисли как да спре да мисли за потенциалната грешка, като използва позитивен, фокусиран върху настоящето монолог. Шампион може да се повтори: “Точно тук и сега. Точно тук и сега.”, за да останеш зазимен в настоящето.

Независимо от това, което си избрал да използваш по време на изпълнението си,  увери се, че е просто, положително и фокусирано върху настоящето.


ИЗДРЪЖЛИВОСТ

“Умствената издръжливост не означава стискане на зъбите или да опитваш по-усърдно, мислейки повече, натоварвайки очите си, за да се съсредоточиш или да  крещиш “Бъди твърд!” в себе си. Умствена издръжливост е способността да останеш положителен и проактивен в най-неблагоприятните обстоятелства.”

Виж всяка пречка като възможност за епично завръщане. Използвайте поуките, научени досега, за да останеш позитивен пред несгодите и бързо да се завърнеш от лошото представяне – напомни си за обучението си, за да потвърдиш вярата си, радостта от  момента, като се надсмееш на грешките или бъди благодарен за това, което върви добре,  като използваш себе си и  насочиш вниманието си далеч от грешката за да се върнеш към задачата.


Карта на показателите за умственото изпълнение

Направи оценка на психичното изпълнение за всяко представяне, като  използваш четирите категории по скалата от 1 до 5 във всяка от четирите области:

  • Доверие – дали   съм се подготвил толкова добре, че се чувствах така, че не мога да се проваля?
  • Наслада – наслаждавах ли се на благодарността и чувство за хумор по време на  представянето?
  • Монолог – монологът, който използвах дали  създаде  стабилен  поток  от  позитивни  мисли, за да  убие моите автоматични  негативни  мисли  и да остана в настоящето, тук и сега?
  • Издръжливост –  колко бързо се възстанових  след  неуспех?

 

 

Ако подобряваш картата си след всяко изпълнение, ще бъдеш на точния път да станеш шампион.

Коментари

Коментари